Domácí valašské frgále recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 100 g olej 1 lžička sůl 6 ks žloutek 0 l mléko 100 g droždí 4 lžíce cukr moučka 250 g hladká mouka 750 g polohrubá mouka 1 balíček tuk na pečení náplň 1 olej mletá skořice polohrubá mouka švestková povidla mletý hřebíček sušené hrušky mletý badyán na potření 2 ks vejce vejce 100 g máslo rum vanilkový cukr náplň 2 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce rum 1 hrst rozinky 2 kostky plnotučný tvaroh drobenka 300 g máslo 150 g cukr moučka 150 g hladká mouka 150 g polohrubá mouka podle potřeby sádlo
Postup Domácí valašské frgále recept
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek a smícháme ho s hladkou a polohrubou moukou, solí, cukrem, mlékem, olejem, tukem na pečení, celými vejci a žloutky. Těsto propracuje dohladka a necháme vykynout. Těsto minimálně ještě jednou promícháme a necháme znovu vykynout.
Mezitím připravíme náplně a posypku z hladké a polohrubé mouky, cukru moučka a rozpuštěného másla. Na hruškovou náplň sušené hrušky namočíme, povaříme a nakonec jemně pomeleme. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky - polohrubá mouka a olej. Stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které ještě promícháme se švestkovými povidly v poměru 2/3: 1/3.
Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme podle chuti badyán, skořici a hřebíček. Vše použijeme mleté, největší část koření tvoří badyán.
Pokud máme pouze čerstvé hrušky, uděláme si z nich povidla tímto způsobem. Doporučuji den předem hrušky zbavit jádřince, neloupat a povařit doměkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme, předáme na pekáč do trouby předehřáté na asi 150 °C a pečeme 3 - 4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme hruškovou náplň podle výše uvedeného návodu, tedy přidáme jíšku atd.
Na tvarohovou náplň smícháme plnotučný tvaroh s rozpuštěným máslem, vejcem, rozinkami a rumem.
Dále si připravíme plechy. Babička má kulaté plechy (asi průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (asi 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a na těsto rozetřeme náplň podle chuti, přitom necháme asi 1/2 cm okraje. Nakonec posypeme drobenku a dáme opět trochu kynout.
Troubu rozehřejeme na 200 - 250 °C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru. Máslem opravdu nešetříme.
Domácí valašské frgále po vychladnutí nakrájíme a podáváme na stůl jako výborný jemný moučník.