Francouzský ovocný koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
150 g máslo
ovoce
150 g moučkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
3/4 balíčku kypřící prášek
1 lžíce máslo na vymazání
1 hrst polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Nejlépe ve vyšší míse a pomocí ručního šlehače při vyšších otáčkách. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a zašleháme při nejnižší rychlosti

  2. Vymažeme a vysypeme (polohrubou moukou) koláčovou formu a rozprostřeme do ní těsto. Pokud použijeme ovoce jako jablka či broskve, nakrájíme je na kousky a vtlačíme do těsta. Pokud použijeme třeba borůvky, můžeme je zamíchat do těsta ještě před jeho přesunem do formy

  3. Francouzský ovocný koláč pečeme asi 45 minut při 185 °C. Jestliže začne ke konci koláč navrchu hodně tmavnout, přikryjeme jej alobalem

  4. Koláč je sám o sobě výborný, ale pokud si chceme dopřát většího potěšení, můžeme ho lehce ohřát (v mikrovlnné troubě) a podávat s vanilkovou zmrzlinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!