Francouzský ovocný koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 150 g máslo ovoce 150 g moučkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 3/4 balíčku kypřící prášek 1 lžíce máslo na vymazání 1 hrst polohrubá mouka na vysypání
Postup Francouzský ovocný koláč
Postup přípravy receptu
-
Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Nejlépe ve vyšší míse a pomocí ručního šlehače při vyšších otáčkách. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a zašleháme při nejnižší rychlosti
Vymažeme a vysypeme (polohrubou moukou) koláčovou formu a rozprostřeme do ní těsto. Pokud použijeme ovoce jako jablka či broskve, nakrájíme je na kousky a vtlačíme do těsta. Pokud použijeme třeba borůvky, můžeme je zamíchat do těsta ještě před jeho přesunem do formy
Francouzský ovocný koláč pečeme asi 45 minut při 185 °C. Jestliže začne ke konci koláč navrchu hodně tmavnout, přikryjeme jej alobalem
Koláč je sám o sobě výborný, ale pokud si chceme dopřát většího potěšení, můžeme ho lehce ohřát (v mikrovlnné troubě) a podávat s vanilkovou zmrzlinou.