Jehněčí pečené v šalvěji recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

125 ml voda
250 ml červené víno
1 svazek kořenová zelenina
1 kg jehněčí hřbet
20 g horké máslo
podle potřeby
sůl
pepř
olej na vymazání
na obalení
1 ks vejce
10 lístků šalvěj
2 lžíce hladká mouka
2 plátky toastový chléb
75 g slunečnicová semínka
na ozdobu
4 lístky petrželka
4 lístky šalvěj
omáčka
2 lžíce solamyl
0.5 kelímku smetana ke šlehání
příloha
300 g šalotka
800 g mladá cuketa

Postup přípravy receptu

  1. Maso vykostíme, zbavíme tuku a šlach. Kořenovou zeleninu oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Kosti se zeleninou vložíme do vymaštěného pekáče a asi 30 minut opékáme v předehřáté troubě na 225 °C. Výpek rozředíme vínem, přilijeme vodu a přecedíme.

  2. Šalvěj opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Střídku toastového chleba (bez kůrky) umeleme se slunečnicovými jádry najemno, smícháme se šalvějí a ochutíme solí i pepřem.

  3. Maso nakrájíme na filety (asi na tvar mladé cukety) a potřeme solí a pepřem. Poté maso obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a šalvějové "strouhance". Obaleté filety naskládáme do pekáče, přelijeme horkým máslem a pečeme asi 25 minut na 220 °C. Měkké maso vyjmeme, necháme chvilku chladnout a pak nakrájíme na plátky.

  4. Cukety očistíme a nakrájíme na podlouhlé tvary, asi o velikosti cibulek. Cibulky oloupeme a spolu s cuketovými kousky podusíme na rozpáleném oleji. Podlijeme trochou vody a 10 minut podusíme. Pak směs osolíme a opepříme.

  5. Vypečenou šťávu rozředíme trochou vody a přidáme k výpeku z kostí. Přilijeme smetanu a uvedeme do varu. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným v malém množství vody a dochutíme ji solí a pepřem.

  6. Opečené plátky masa rozložíme na servírovací mísu, obložíme zeleninou a ozdobíme lístky šalvěje a petrželky. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako přílohu postačí vařené brambory. Jehněčí pečené v šalvěji podáváme při slavnostní příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!