Jemná třená bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 ml olej
5 ks vejce
50 g čokoláda na vaření
200 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
300 g polohrubá mouka
4 lžíce kakaový prášek
3 lžíce vlažná voda
1 ks kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem, vlažnou vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a olej. Směs šleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni, dokud nevznikne hladké těsto. Nastrouháme si nahrubo hořkou čokoládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh a nastrouhanou čokoládu zlehka vmícháme do těsta.

  2. Polovinu těsta vylijeme do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Do druhé poloviny zlehka vmícháme kakao a nalijeme rovněž do formy. Vrstvy není třeba promíchávat, ale můžeme promíchat špejlí. Bábovka bude pak hezky mramorová. Pečením se ale vrstvy promíchají samy.

  3. Bábovku pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 - 190 °C po dobu 40 - 50 minut.

  4. Po upečení necháme bábovku 15 minut odstát ve formě, pak ji vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout.

  5. Jemnou třenou bábovku můžeme pocukrovat, polít čokoládou či karamelovým fondánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!