Jemná vánočka se šlehačkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
60 g cukr
2 špetky sůl
2 ks vejce
100 g máslo
1 ks bílek
20 g droždí
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
podle chuti
rum
rozinky
na potření
žloutek
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek si připravíme z vlažné smetany, lžíce cukru a droždí. Rozinky namočíme do rumu.

  2. Do prosáté mouky přidáme zbytek cukru, namočené rozinky, vanilkový cukr, povolené máslo, sůl, 2 celá vejce, bílek, připravený kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Pokud potřebujeme, přidáme ještě trochu mouky, nebo naopak smetany. Vláčné těsto necháme kynout asi hodinu, těsto se musí zdvojnásobit.

  3. Těsto rozdělíme na 5 kousků a z každého kousku vytvoříme delší válečky.

  4. Vánočku upleteme a potřeme žloutkem promíchaným s mlékem. Přendáme ji na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout.

  5. Vánočku pečeme prvních 20 minut při 170 °C, poté teplotu snížíme a dopékáme dozlatova. Když vánočka rychle tmavne, přikryjeme alobalem.

  6. Jemnou vánočku se šlehačkou servírujeme na sváteční stůl a vychutnáváme s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!