Jemná vánočka se šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 60 g cukr 2 špetky sůl 2 ks vejce 100 g máslo 1 ks bílek 20 g droždí 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání podle chuti rum rozinky na potření žloutek mléko
Postup Jemná vánočka se šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Kvásek si připravíme z vlažné smetany, lžíce cukru a droždí. Rozinky namočíme do rumu.
Do prosáté mouky přidáme zbytek cukru, namočené rozinky, vanilkový cukr, povolené máslo, sůl, 2 celá vejce, bílek, připravený kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Pokud potřebujeme, přidáme ještě trochu mouky, nebo naopak smetany. Vláčné těsto necháme kynout asi hodinu, těsto se musí zdvojnásobit.
Těsto rozdělíme na 5 kousků a z každého kousku vytvoříme delší válečky.
Vánočku upleteme a potřeme žloutkem promíchaným s mlékem. Přendáme ji na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout.
Vánočku pečeme prvních 20 minut při 170 °C, poté teplotu snížíme a dopékáme dozlatova. Když vánočka rychle tmavne, přikryjeme alobalem.
Jemnou vánočku se šlehačkou servírujeme na sváteční stůl a vychutnáváme s šálkem kávy nebo čaje.