Jemný švestkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 ks vejce 1 lžička prášek do pečiva 1 sklenice cukr moučka 1 sklenice hladká mouka 2 lžíce horká voda 80 g máslo nebo rostlinný tuk 0.5 sklenice plnotučné mléko podle potřeby tuk na vymazání strouhanka na vysypání náplň zralé švestky
Postup Jemný švestkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto na koláč připravíme tak, že žloutky utřeme s polovinou sklenice cukru na hustý krém. Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru na velmi pevný sníh. Do mísy nasypeme mouku, do ní vlijeme horkou vodu (rozředíme), přidáme prášek do pečiva a mléko.
Z této směsi zpracujeme těsto, do kterého poté přidáme máslo, žloutky s cukrem a zamícháme. Ke konci míchání přidáme sníh z bílků a všechno dobře promícháme.
Na vymazaný a moukou či strouhankou vysypaný plech (kulatou formu) položíme těsto. Na těsto poklademe vypeckované švestky (rozkrojenou stranou nahoru). Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 45 - 50 minut.
Jemný švestkový koláč necháme zchladnout a poté ho krájíme na trojúhelníky. Před podáváním můžeme švestkový koláč pocukrovat moučkovým cukrem.