Kynutý broskvový koláč se smetanou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 75 g máslo 200 ml mléko 250 ml smetana 1/2 ks citron 1 kostka droždí 100 g cukr moučka 350 g polohrubá mouka 100 g změklé máslo cukr moučka na posypání 2 lžíce pudinkový prášek 10 ks zralé broskve
Postup Kynutý broskvový koláč se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Příprava těsta: Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosejeme se solí, máslo rozpustíme
Když je kvásek vykynutý, přidáme ho k mouce, přilijeme máslo a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout
Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na půlměsíčky - asi na šestinky
Příprava nádivky: Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo ušleháme s cukrem, lžící pudinkového prášku a se žloutky do pěny. Do ní zamícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zvlášť ušleháme do husté konzistence smetanu a zvlášť i tuhý sníh z bílků. Do máslového krému postupně zlehka zamícháme šlehačku a sníh
Vykynuté těsto rozválíme (přímo na pečícím papíru) na obdélníkovou placku o velikosti plechu. Doporučuji plech s vyvýšenými okraji. Těsto a hlavně nádivka při pečení nabude a mohla by přetékat
Těsto přeneseme s pečícím papírem na plech a na placku rozetřeme nádivku. Na nádivku poklademe nakrájené broskve. Dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 35 minut
Upečený kynutý broskvový koláč se smetanou necháme vychladnout. Chladnutím opět splaskne
Vychladlý broskvový koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Chutná výborně.