Kynutý jablkový chlebíček recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- tuk na vymazání těsto 1 ks vejce 200 ml mléko 375 g jablko 21 g droždí 40 g cukr krupice 1 lžička mletá skořice 1 lžička citronová kůra 375 g polohrubá mouka 2 lžičky citronová šťáva 40 g rostlinné máslo na ozdobu cukr krystal 1 lžička mletá skořice 3 lžíce meruňková zavařenina
Postup Kynutý jablkový chlebíček recept
Postup přípravy receptu
-
Mléko přihřejeme, aby bylo vlažné. Máslo rozehřejeme.
Mouku, cukr, citronovou kůru dáme do hlubší mísy, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Vlažné mléko a tuk vlijeme na droždí, přidáme vejce a hnětačem promícháme. Pak těsto vyklopíme na vál, rukama důkladně propracujeme a na teplém místě necháme vykynout asi 20 minut.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Lžičku skořice smícháme s citronovou šťávou a jablka jí přelijeme. Do vykynutého těsta zapracujeme jablka.
Formu na chlebíček vymažeme tukem a naplníme těstem. Povrch uhladíme, poprášíme zbylou skořicí a upečeme v předehřáté troubě na 175°C. Kynutý jablkový chlebíček pečeme asi 40 minut. Pak jej vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Marmeládu nahřejeme, potřeme jí kynutý jablkový chlebíček a posypeme krystalovým cukrem.