Lilek zapečený s mletým masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
6 lžic olej
50 dkg brambory
2 ks cibule
2 ks rajče
1 ks lilek
40 dkg mleté maso
podle chuti
sůl
tymián
rozmarýn
muškátový květ
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
omáčka
1 ks vejce
2 lžíce máslo
250 ml mléko
3 lžíce mouka
150 ml kysaná smetana
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Velký lilek podélně nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Rajčata nakrájíme na plátky

  2. Lilek opečeme na oleji a vyndáme stranou. Na oleji osmahneme cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a opékáme za stálého míchání asi 5 minut. Přidáme sůl, mletý pepř, tymián, rozmarýn a mletou papriku.

  3. Lilek, brambory, rajčata a masovou směs střídavě rovnáme do tukem vymazané zapékací formy. Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme studeným mlékem, povaříme, rozkvrdláme kysanou smetanu a vejce, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a přelijeme připravený pokrm.

  4. Připravený lilek s mletým masem pečeme v troubě při 200 °C asi 40 minut.

  5. Lilek zapečený s mletým masem podáváme jako chutný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!