Mramorový koláč s borůvkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
150 g cukr
3 ks vejce
1 lžička kakao
250 ml mléko
3 ks jablko
1 ks vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
125 g tuk na pečení
1 balíček kypřící prášek do pečiva
3 lžičky skořicový cukr
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
borůvky
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěným tukem a rozšleháme do pěny. Čím déle budeme šlehat, tím lepší bude těsto. Správně ušlehaná žloutková hmota by měla držet tvar.

  2. Dále postupně přidáváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a přiléváme vlažné mléko. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  3. Menší jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se skořicovým cukrem.

  4. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Nalijeme do ní polovinu těsta, kterou posypeme borůvkami. Do zbylé poloviny těsta zamícháme kakao, směs nastrouhaných jablek, skořicového cukru a důkladně promícháme. Nalijeme na světlé těsto a můžeme ještě posypat dalším ovocem podle naší fantazie.

  5. Mramorový koláč s borůvkami pečeme zhruba 35 - 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  6. Mramorový koláč s borůvkami po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!