Sladkokyselá čalamáda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 300 g cukr 2 dl olej 0 kg květák 1 kg papriky 3 dl ocet 8% 2 lžičky pepř 2 kg hlávkové zelí 0 kg cherry rajčata 1 balíček deko 0 kg bílá cibule 0 kg okurky nakladačky 2 dl citronová štáva 5 dl pálivý kečup
Postup Sladkokyselá čalamáda recept
Postup přípravy receptu
-
Zelí, papriky různých barev a cibuli nakrouháme na kousky, okurky nakládačky nakrájíme na kolečka, cherry rajčata různých barev překrojíme na půlky a květák nalámeme na drobné kousky.
Zelí, papriky a cibuli smícháme s nakrájenými okurkami, cherry rajčaty a kousky květáku. Směs zeleniny smísíme s octem, citronovou šťávou, cukrem, pepřem, dekem a dokonale promícháme.
Připravenou směs ponecháme ve velkém hrnci odležet na chladném místě asi 24 hodin, poté přidáme olej a kečup, znovu dokonale a opatrně promícháme a takto připravenou sladkokyselou čalamádu plníme do sklenic.
Sklenky plníme 1 cm pod okraj a řádně umačkáme obsah, pokud nám zbude nějaká kapalina v hrnci, stejnoměrně ji rozdělíme do všech skleniček s čalamádou, ale vždy tak, aby ve sklence zbylo 1 cm místa.
Sklenky s čalamádou můžeme zavařit na zimu při 85 °C po dobu 5 minut.
Pro pálivější směs přidáme 5 rozsekaných feferonek, nebo 2 lžičky kvalitního chilli.
Sladkokyselou čalamádu podáváme po řádném odležení podle chuti k různým pokrmům. Čalamáda by měla být jedlá za 5 - 6 dnů, byť nebude ještě tak prochucená.