Sladkokyselá čalamáda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

300 g cukr
2 dl olej
0 kg květák
1 kg papriky
3 dl ocet 8%
2 lžičky pepř
2 kg hlávkové zelí
0 kg cherry rajčata
1 balíček deko
0 kg bílá cibule
0 kg okurky nakladačky
2 dl citronová štáva
5 dl pálivý kečup

Postup přípravy receptu

  1. Zelí, papriky různých barev a cibuli nakrouháme na kousky, okurky nakládačky nakrájíme na kolečka, cherry rajčata různých barev překrojíme na půlky a květák nalámeme na drobné kousky.

  2. Zelí, papriky a cibuli smícháme s nakrájenými okurkami, cherry rajčaty a kousky květáku. Směs zeleniny smísíme s octem, citronovou šťávou, cukrem, pepřem, dekem a dokonale promícháme.

  3. Připravenou směs ponecháme ve velkém hrnci odležet na chladném místě asi 24 hodin, poté přidáme olej a kečup, znovu dokonale a opatrně promícháme a takto připravenou sladkokyselou čalamádu plníme do sklenic.

  4. Sklenky plníme 1 cm pod okraj a řádně umačkáme obsah, pokud nám zbude nějaká kapalina v hrnci, stejnoměrně ji rozdělíme do všech skleniček s čalamádou, ale vždy tak, aby ve sklence zbylo 1 cm místa.

  5. Sklenky s čalamádou můžeme zavařit na zimu při 85 °C po dobu 5 minut.

  6. Pro pálivější směs přidáme 5 rozsekaných feferonek, nebo 2 lžičky kvalitního chilli.

  7. Sladkokyselou čalamádu podáváme po řádném odležení podle chuti k různým pokrmům. Čalamáda by měla být jedlá za 5 - 6 dnů, byť nebude ještě tak prochucená.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!