Španělský ptáček recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 5 lžic olej na smažení mletý černý pepř 4 plátky hovězí zadní (velký) nádivka 1 ks vejce 1 ks cibule 3 lžíce plnotučná hořčice 8 plátků anglická slanina 2 ks sterilovaná okurka 2 lžíce kremžská hořčice 1 ks paprika (oranžová) 4 špalíčky herkules (vysočina) omáčka 2 ks cibule 2 lžíce hořčice 1-2 lžíce hladká mouka 100 g anglická slanina 1 l hovězí vývar 5 ks sterilovaná okurka 3 špetky nové koření mleté
Postup Španělský ptáček recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uvaříme vejce natvrdo. Zchladíme jej, ihned oloupeme a necháme vychladit. Pak jej rozčtvrtíme. Papriku očistíme a nakrájíme na širší a delší nudličky. Hořčice smícháme dohromady. Okurky podélně rozpůlíme. Cibuli očistíme a nakrájíme na osminky.
Plátky masa podle potřeby začistíme. Překryjeme je fólií a naklepeme. Plátky by měly být celistvé ale tenké, by jejich příprava netrvala dlouho. Plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na připravený plátek masa rozložíme vždy 2 plátky slaniny. Pak do středu skládáme polovinu okurky, čtvrtinu vejce, špalíček herkulese, osminku cibule a kousek papriky. Připravíme si kuchyňskou nit.
Závitky pečlivě zabalíme. Z obou "boků" je překlopíme dovnitř a pak srolujeme. Ptáčka pak zpevníme tím, že jej převážeme nití.
Zbylou cibuli, okurky a cibuli na omáčku nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
Hrnec s poklicí vhodný do trouby (nebo klasický papiňák) rozehřejeme. Přilijeme olej a ptáčky na něm zprudka ze všech stran osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vyjmeme je a dáme stranou do tepla.
Do výpeku po mase vložíme slaninu a necháme ji zesklovatět. Pak přisypeme cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme česnek, hořčici, okurky a ještě jednou vše necháme lehce osmahnout. Směs zalijeme vývarem. Přidáme nové koření a pepř a sůl podle chuti a necháme lehce provařit. Do omáčky vložíme závitky. Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Nebo přiklopíme poklicí na papiňáku a dusíme doměkka.
Upečené závitky vytáhneme a nit odstraníme. Omáčku zahustíme, provaříme a závitky vrátím prohřát.
Ptáčci jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo štouchanými brambory.