Sváteční vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

- - sůl
160 g máslo
500 ml mléko
50 g rozinky
50 g mandle
40 g droždí
3 ks žloutky
1 kg mouka polohrubá
150 g cukr písek

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky, rozehřátý tuk, zbylý cukr a sůl. Těsto vypracujeme vařečkou a potom rukama, je důležité těsto pořádně propracovat! Musí se z mísy uvolňovat a být hladké. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle, těsto necháme tak 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 7 dílů. Z šesti upleteme dva copy po třech pramenech. Jeden cop přeneseme na tukem vymazaný plech, promáčkneme do šířky, přidáme druhý cop, který zformujeme více do výšky. Ze zbylého těsta tvoříme váleček, stočíme do spirály a položíme na horní cop. Konce podsuneme pod vánočku. Vánočku necháme ještě asi 40 minut kynout, potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!