Sýrové pagáče recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 lžičky cukr moučka
těsto
1 lžička sůl
1 ks vejce
100 ml mléko
42 g droždí
500 g hladká mouka
250 g rostlinný tuk
180 g tavený sýr
na potření
1 ks vejce
2 lžíce mléko
na ozdobu
100 g sýr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Asi do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku až dvě moučkového cukru, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. Na vál prosejeme mouku. Vlijeme kvásek, přidáme vejce, změklý tuk, tavený sýr a důkladně vypracujeme hladké těsto. To rozválíme a překládáme. Přeložené těsto necháme odpočívat asi 30 minut na teplém místě. Tento postup opakujeme třikrát. Troubu předehřejeme na 175 °C.

  3. Takto připravené těsto vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajujeme z nich pagáče - větší kolečka, placky. Pagáče skládáme na suchý plech. Ve vajíčku rozšleháme trochu soli a mléka. Sýr nastrouháme. Vykrájené pagáče potřeme vajíčkem a posypeme sýrem.

  4. Sýrové pagáče pečeme dobře vyhřáté troubě asi 12 minut. Upečené pagáče sundáme z plechu, dáme na talíře a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!