Vánočka podle Skřivaňské babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička sůl 1 ks vejce 250 g máslo 2 ks žloutek 500 ml mléko 100 g rozinky 1 kostka droždí 100 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr citronová kůra 1 kg polohrubá mouka 150 g vlašské ořechy
Postup Vánočka podle Skřivaňské babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kostičku droždí a nasypeme jednu lžíci cukru. Po deseti minutách (až má kvásek čepici) můžeme začít s těstem.
Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, lžičku soli, trochu vanilkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Pak přidáme 2 žloutky a jedno celé vejce. Opět lehce zamícháme a přidáme kvásek a vlažné rozpuštěné máslo (Heru). Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout (20 - 30 minut). Pak opatrně vmícháme hrubě nasekané ořechy a rozinky.
Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika si troufneme uplést vánočky. Toto množství je na dvě velké.
Upletené vánočky před pečením pomažeme mašlovačkou rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 180°C.
Ještě horkou vánočku opět potřeme rozpuštěným máslem, posypeme zbytkem vanilkového cukru a pocukrujeme moučkovým cukrem.